لودر سایت
شیراز، میدان ولی عصر (عج)، بلوار سلمان فارسی، مجتمع تجاری سلمان

یکی از پیچیده‌ترین مواقع برای تشخیص مقصر حادثه، وقتی است که چند ماشین به هم می‌‌خورند و به‌اصلاح تصادف زنجیره‌ای اتفاق می‌افتد. در این تصادف‌ها همیشه یک سوال بزرگ وجود دارد، مقصر کیست؟ اصلا بیمه‌نامه فرد مقصر از پس پرداخت هزینه‌های سنگین خسارت‌های وارد‌شده در تصادف‌های زنجیره‌ای برمی‌آید؟ معمولاً در این تصادف‌ها خسارت مالی که در کل به تمام ماشین‌ها وارد می‌شود، آنقدر زیاد است که اگر فقط یک نفر مسئول پرداخت تمام خسارت‌های باشد، پوشش بیمه‌ای کافی برای پرداخت خسارت‌ را نخواهد داشت. پس تکلیف چیست؟در ادامه به شما می‌گوییم در تصادف زنجیره‌ای مقصر کیست و چطور باید خسارت‌ بگیریم؟

تصادف زنجیره‌ای چیست؟

تصادف‌های زنجیره‌ای بیشتر در مسیرهای شلوغ و پرترافیک مثل بزرگ‌راه‌ها و آزادراه ها اتفاق می‌افتند و می‌توانند تعداد ۳، ۱۰، ۲۰ و حتی بیشتر ماشین را در عرض چند ثانیه درگیر کنند. یعنی تصادف‌هایی که باعث خسارت‌دیدن هم‌زمان ۳ ماشین یا بیشتر شوند، تصادف زنجیره‌ای هستند. اکثر این تصادف‌ها هم به‌دلیل رانندگی سهل‌انگارانه در مه، باران شدید، یخبندان یا برف اتفاق می‌افتند اما به‌طور کلی تصادف‌های زنجیره‌ای به دو حالت دسته‌بندی می‌شوند.

تصادف زنجیره‌ای

تصادف زنجیره‌ای در چه حالت و شرایطی رخ می دهد؟

  • زمانی که تمام ماشین‌ها ایستاده‌اند مثل پشت چراغ قرمز.
  • زمانی که تمامی ماشین‌ها در حال حرکت هستد.

نکته مهم این است که راننده مقصر برای هرکدام از این دو حالت فرق می‌کند. یعنی بسته به اینکه تصادف زنجیره‌ای در چه حالتی اتفاق افتاده می‌توان مقصر حادثه را مشخص کرد. اما چگونه؟

مقصر تصادفات زنجیره ای چه کسی است؟

همان‌طور که گفته شد تصادف‌های زنجیره‌ای دو حالت دارند و نحوه تشخیص مقصر بستگی به این دارد که ماشین‌ها در زمان حادثه متوقف ایستاده بودند تا حرکت می‌کردند.

مقصر تصادف زنجیره‌ای در حالت ایست: وقتی که تمام ماشین‌ها ایستاده‌اند و تصادف اتفاق می‌افتد، معمولا اولین راننده‌ای که با ماشین جلویی خود تصادف کرده است، مقصر شناخته می‌شود. مثلا ماشین‌ها پشت چراغ قرمز یا در ترافیک سنگین کاملا ایستاده‌اند، اما ماشینی با سرعت می‌آید و با ماشین آخر برخورد می‌کند که باعث می‌شود آن ماشین و دیگر ماشین‌ها مثل دومینو باهمدیگر برخورد کنند! در این حالت باید راننده مقصر خسارت تمام ماشین‌های دیگر را از بیمه شخص ثالث خودش پرداخت کند.

مقصر تصادف‌های زنجیره‌ای در حال حرکت: اگر در حال حرکت ماشینی از پشت با سرعت بیاید و باعث به هم خوردن چندین ماشین جلویی شود، معمولاً هر ماشین، مقصر برخورد با ماشین جلویی خودش می‌شود. البته این حالت همیشه به همین منوال پیش‌ نمی‌رود، بلکه باید فاصله ایمنی (نه بیشتر و نه کم‌تر) از ماشین‌ جلویی رعایت شده باشد و سرعت هر ماشین در نظر گرفته شود. به همین خاطر بهتر است تشخیص مقصر تصادف‌های زنجیره‌ای ماشین‌های در حال حرکت را بر عهده پلیس بگذارید. اگر هر ماشین مقصر ماشین جلویی خودش شناخته شود، باید هر راننده، خسارت ماشین جلویی خودش را از بیمه شخص ثالش پرداخت کند.

مقصر تصادفات زنجیره ای

تعریف خطای مشترک در تصادفات زنجیره‌ای

همیشه هم این‌طور نیست که آخرین ماشین مقصر باشد. بعضی وقت‌ها ماشین جلویی به طور غیرمنتظره و بدون زدن چراغ و .. ترمز می‌کند و باعث می‌‍شود ماشین‌های پشت سرش هم مجبور به ترمز ناگهانی شوند و باهم برخورد کنند. به‌طور کلی وقتی رانندگان حاضر در حادثه فاصله ایمنی با ماشین جلویی را رعایت نکرده‌ باشند و در تصادف زنجیره‌ای به آن آسیب برسانند، خودشان مقصر هستند.  پس همیشه فاصله ایمنی و سرعت قانونی را رعایت کنیم تا امنیت و خود و دیگران را به خطر نیندازیم.

در تصادف‌های زنجیره‌ای چه کسی مسئول جبران خسارت است؟

اگر ماشین آخر تنها مقصر حادثه باشد، باید خسارت تمام ماشین‌های دیگر را پرداخت کند.

مقصر تصادفات زنجیره‌ای درحالتی که ماشین‌ها در حال حرکت بوده‌اند هم بسته به تشخیص پلیس و همان‌طور که گفته شد با بررسی میزان فاصله و سرعت هر خودرو تعیین می‌شود. اگر نتیجه بررسی‌های پلیس بگوید که هر ماشین مقصر ماشین جلویی خودش است، هر راننده باید، خسارت ماشین جلویی خودش را از بیمه شخص ثالثش پرداخت کند.

اگر مقصر تصادف زنجیره‌‌ای نتواند خسارات را پرداخت کند، تکلیف چیست؟

خسارت‌های واردشده به ماشین‌ها گاهی چنان مبلغ زیادی می‌شود که از سقف پوشش بیمه‌نامه شخص ثالث راننده مقصر بیشتر می‌شود. اما اگر خسارت تصادف زنجیره ای بالا باشد، و بیمه شخص ثالث قادر به پرداخت نباشد، تکلیف چیست؟ اینجا اهمیت داشتن بیمه بدنه در تصادف زنجیره‌ای مشخص می‌شود.

سقف پرداخت بیمه ثالث خسارت در تصادفات زنجیره ای چقدر است؟

معمولا پرداخت خسارت در تصادفات زنجیره ای سقف مشخصی ندارد و مبلغ آن بر اساس میزان تعهدات درج شده در هر بیمه‌نامه ثالث محاسبه می‌شود. درواقع سقف پرداختی که بیمه‌گذار برعهده دارد دقیقا مطابق با مبلغی است که در قرارداد و به‌عنوان سقف پوشش بیمه ثالث ثبت شده است. به‌طور کلی سقف تعهدات بیمه‌های ثالث در سال ۱۴۰۰ از ۱۶ میلیون تومان تا ۳۲۰ میلون تومان متغیر است. هر بیمه‌شده در هنگام محاسبه بیمه شخص ثالث و خرید آن می‌توان مشخص کند که می‌خواهد بیمه‌نامه او چه میزان سقف پرداخت تعهدات داشته باشد.

تخفیف بیمه شخص ثالث در تصادفات زنجیره ای

قانون جدید بیمه شخص ثالث می‌گوید در هر بار تصادف تمام تخفیفات بیمه‌نامه راننده مقصر از بین نمی‌رود و تنها میزان درصد تخفیفات بیمه ثالث او کم می‌شود. در تصادف‌های زنجیره‌ای هم بسته به میزان استفاده راننده مقصر از بیمه‌نامه درصد تخفیفات‌ش کم می‌شود.

نحوه پرداخت خسارت ثالث مالی در تصادفات زنجیره ای چگونه است؟

فرض کنید راننده مقصر تصادف زنجیره‌ای بیمه ثالثی با سقف تعهدات 50 میلیون دارد. در این تصادف زنجیره‌ای 5 ماشین آسیب‌‌دیده‌اند و راننده باید خسارت هر 5 زیان‌دیده را جبران کند. در اینجا بیمه‌گذار مربوطه محاسبه می‌کند که آیا این ماشین‌های آسیب‌دیده متعارف هستند یا ماشین‌های گران‌قیمت. در نهایت باید میزان خسارت واردشده به هرکدام از ماشین‌ها براساس قوانین مربوط به ماشین‌های نامتعارف حساب شود. سپس خسارت کل وارده به ۵ خودرو جمع بسته شده و عدد به‌دست آمده در فرمول زیر جایگذاری می‌شود:

فرمول:

سقف تعهد بیمه‌نامه × خسارت هر نفر (ماشین) ÷ مجموع خسارت وارده = خسارت قابل پرداخت به هر ماشین

مجموع خسارت‌های قابل پرداخت برای هر 5 ماشین نباید از میزان سقف تعهدات پرداخت بیمه‌نامه یعنی 50 میلیون تومان بیشتر شود. درغیر این‌صورت راننده مقصر باید مابقی خسارت‌ها را خودش پرداخت کند.

نقش بیمه بدنه در پرداخت خسارت تصادف زنجیره‌ای چیست؟

داشتن بیمه بدنه مهم است چون اگر میزان خسارت بیشتر از سقف تعهدات بیمه شخص ثالث راننده مقصر باشد، می‌توان از بیمه بدنه ماشین‌های آسیب‌دیده برای جبران هزینه‌های تعمیر و بازسازی آن‌ها استفاده کرد. یعنی اگر ماشین‌هایی که دچار خسارت شده‌اند بیمه بدنه معتبر داشته باشند، می‌توانند بقیه خسارتشان را از شرکت بیمه بدنه خودشان بگیرند. این هزینه بعدا به‌صورت قسطی از راننده مقصر دریافت می‌شود.

یادتان باشد گرفتن خسارت بیمه بدنه با کروکی در این شرایط تخفیف‌های راننده را بین نمی‌برد! چون به‌عنوان زیان‌دیده و از پوشش ریکاوری استفاده کرده است. البته باید همیشه تا جایی که بیمه شخص ثالث مقصر خسارت را پرداخت می‌کند، خسارت از محل بیمه‌نامه او پرداخت شود. برای استفاده همزمان از بیمه ثالث و بیمه بدنه، لازم است تا برای دریافت خسارت بیمه بدنه ماشین زیان‌دیده پرونده تشکیل شود و مدارک مرتبط با بیمه شخص ثالث ماشین مقصر هم به شرکت بیمه تحویل شود.

پوشش‌های بیمه بدنه

برای مشاوره تخصصی و خرید انواع بیمه نامه می توانید به شماره های درج شده در پایین همین صفحه مراجعه کنید و یا از فروشگاه آنلاین ما دیدن کنید.

نویسنده پست: آرش اکبری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *